دانلود کتاب گلشن راز

دانلود کتاب گلشن راز

دانلود کتاب گلشن راز

این کتاب که در قالب مثنوی بحرالحج تنظیم شده است، یکی از گرانبهاترین و دلنشین ترین مجموعه های شعر عرفانی است که از بیت های کوتاه یا حذف شده تشکیل شده و بین 1000 تا 1005 شعر دارد. کتاب از نظر کمی نسبتاً مختصر و مختصر است، اما از نظر کیفی و معنوی فوق‌العاده غنی و جالب است و دورانی از عرفان نظری و آموزه‌های ابن عربی را در قالب شعر فارسی بیان می‌کند.
محبوبیت این مجموعه به دلیل جنبه های عرفانی آن است و هرکس که با تصوف و عرفان و شعر فارسی آشنا باشد نام آن را شنیده و حتی ممکن است برخی از اشعار آن را به خاطر داشته باشد. این اثر در خارج از ایران شناخته شده و مشهور است و چندین مستشرق آن را ترجمه و شرح هایی بر آن نوشته اند.
در واقع گلشن راز جامع‌ترین و در عین حال فشرده‌ترین اثر است که با زبان رمزها و اشارات به تفسیر آراء و سخنان صوفیه در موضوعات مختلف از جمله اندیشه، نفس، معرفت، وحدت و کثرت جهان، شیوه‌های هستی، راه‌ های قرب و دوری و عمل، سیر خود و غیره می‌پردازد. ظرافت و دقت بیان او را در میان صوفیان بسیار محبوب کرد و در دوره صفویه گاه او را به تمام معارف صوفیانه آگاه می دانستند. بسیاری از محققین نیز کوشیده اند تا مضامین و ادله دشوار و پیچیده او را تبیین کنند.
عقاید او تحت تأثیر حدالدین کرمانی بود. گلشن راز مجموعه ای از اشعار در زمینه شعر تعلیمی صوفیانه است که غالباً تأثیر حکمت ابن عربی و شارحان او و نیز اهتمام و علاقه حاملان آن به سبک شعری عطار را نشان می دهد، اما به چشمه معنویت مولانا جلال الدین نیز نزدیک است. همچنین این که برخی از مفسران آن در تبیین مقصود و محتوای مثنوی، گاه به آیاتی از مثنوی مراجعه می‌کنند، نشان می‌دهد که بدون کمک مثنوی معنوی نمی‌توان کل مطالب این کتاب را به درستی درک کرد. این گرایش در سایر آثار صوفیانه مانند اوحد شاه داعی نیز مشهود است که نشان از حضور و تداوم میراث معنوی مثنوی مولانا در بسیاری از اشعار تعلیمی صوفیانه دارد. با این حال، شبستری بیش از هر شاعر دیگری تحت تأثیر شخصیت، افکار و اندیشه‌های شیخ فریدالدین عطار نیشابوری و زبان و سبک شعری او بوده است. شبستری با اینکه با افکار و نوشته های محید الدین و سایر علما و عرفا آشنا بود و از افکار و اندیشه های آنان تأثیر و بهره مند بود، دلسوزی خاص و توجه و علاقه فراوانی به آثار شیخ فریدالدین داشت و تأثیر روح و زبان عطار در گلشن راز و دیگر آثار شیخ فریدالدین به وضوح نمایان است.
استاد زرین کوب از شناخت شبستری از شعر عطار می نویسد. آشنایی او با شعر عطار در برخی از آثار دیگرش، از جمله گلشن راز و سعادت نامه، در چندین نقطه مشهود است و توجه و تأمل او را در شعر عطار نشان می دهد، چنان که احتمالاً داستان پشه و درخت در فصل دوم، فصل چهارم سعادت نامه، برگرفته از داستانی مشابه عطار است. او گفت: «از جبهه می خواهم به شما هشدار بدهم. او گفت. “بشین، تو پشه ای نیستی. از کارهایت پشیمان نشو.” او چندین وعده داد و راهی سفر شد و سرانجام تصمیم گرفت کار درست را انجام دهد. او گفت: “این بار دیگر مزاحم شما نمی شوم، مهریه شما را گرفته ام، درگیر رفت و آمدهای شما نمی شوم، حتی اگر صد هزار درآمد داشته باشید، می توانید صبور باشید و با آن کنار بیایید. اما اگر ضعیف شوید و جلو بیایید، دیگر نگران شما نمی شوم.” “دیگر نگران نباش. حرف زدن با من فایده ای ندارد. من با تو نیستم. هیچ کاری نمی توانی برای من انجام دهی. فقط به من بگو دنبال چه می گردی تا چیزهای بیشتری پیدا کنی.
همچنین استناد به آیاتی از راز عطار در باب چهارم میرات المحقین نمونه دیگری از توجه و علاقه شیخ محمود به سخنان عطار است. به هر حال توافق فکری شیخ محمود با عطار بیش از پذیرش و محبت است. خود شیخ شبستری نیز متوجه این تشابه شده و آن را تصادفی بیان می کند. نه به این دلیل که شیطان مانند ارواح از فرشتگان غیبی می آید که صد قرن است با آنها مواجه نشده اند، بلکه به این دلیل است که شکل و سبک مخفی 100 جهان است، اما این ویژگی تصادفی دارد.

ادامه ...
واتس اپ
تلگرام
فیسبوک
لینکدین
پینترست

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ما یک موتور جستجوی کتاب هستیم
اگر کتاب شما به اشتباه در سایت ما قرار گرفته و درخواست حذف دارید
از واتس اپ یا ایمیل زیر به ما اطلاع دهید تا سریعا حذف کنیم

کتاب در حال بارگذاری لطفا صبر کنید …